06 - 22818029 info@rimo.nl

De werking van infrarood stralingspanelen

Bij een conventioneel verwarmingssysteem wordt voornamelijk de lucht verwarmd en deze warmte wordt vervolgens via de luchtcirculatie afgegeven aan de objecten die verwarmd moeten worden (wanden, meubels, enzovoorts). Bij stralingspanelen vindt de warmteoverdracht echter plaats via straling. Een klein gedeelte van de straling (15%) wordt weliswaar teruggekaatst door de objecten in die ruimte (muren, vloer, meubels,…) maar het grootste gedeelte (ongeveer 85%) wordt door de objecten geabsorbeerd. Als de straling wordt geabsorbeerd, wordt de stralingsenergie omgezet in thermische energie (de objecten worden verwarmd) en zodra de objecten warmer zijn dan de lucht, geven zij hun warmte af en wordt de lucht verwarmd. Dat elektrisch verwarmen duur is, geldt alleen voor conventionele systemen, niet voor infrarood!

Stelt u zich eens voor…De aankomende maanden geniet u van een gezonde infrarood verwarming zonder luchtcirculatie en daardoor minder stof dat zich verplaatst door uw woning, kantoor of dierenverblijf. U kunt gebruik blijven maken van ventilatie zonder daarmee aan warmte te verliezen. Uw energierekening is lager dan voorgaande jaren. De verwarming is gemakkelijk te bedienen met een Plug-in Ruimte thermostaat met een inwendige ruimte temperatuur sensor of met een Plug-in thermostaat. Niet alleen kan er namelijk een snellere opwarmtijd worden gerealiseerd, wat bovendien ook te denken van het feit dat de verwarming voor elke ruimte in huis apart kan worden geregeld. Dit levert voor bijv. laboratoriums, winkels (antiekwinkels, boekenwinkels enz.) en showrooms grote voordelen op. Ook voor mensen met een stofallergie bieden de infrarood panelen een perfecte en welkome oplossing als warmtebron.

Bovendien zijn er aan het gebruik van infrarood verwarming nog een aantal interessante extra voordelen verbonden.

 • U voelt direct vanaf het eerste moment de warmte en is er dus minder energie nodig om dezelfde warme situatie te creëren. Hierdoor ontstaat een zeer comfortabel klimaat, waarin u vaak al met een lagere luchttemperatuur een behaaglijk gevoel krijgt. De voorkant van het verwarmingselement warmt op tot ongeveer
  80-100 graden Celsius. Verbranding is bij deze temperatuur niet mogelijk en het is niet gevaarlijk voor kleine kinderen.
 • De panelen worden standaard in wit geleverd. Bij conventionele verwarmingselementen stijgt de warmte op, maar bij infraroodstraling (vooral bij montage aan het plafond) straalt de warmte ook naar beneden waardoor de vloer wordt verwarmd en het effect te vergelijken is met vloerverwarming.
 • De infraroodsystemen zijn energiezuinig en milieuvriendelijk, ze produceren geen uitlaatgassen en verbruiken geen zuurstof!
 • Comfortabele gevoelstemperatuur bij een geringe luchttemperatuur
 • Energiebesparing van 18% tot 24% in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen
 • Aanzienlijk verminderde luchtcirculatie en stofverplaatsing
 • Minder droge lucht
 • Mobiel in het gebruik en mogelijkheid tot zoneverwarming
 • Gunstig voor de gezondheid bij gewrichtsproblemen en aandoeningen aan de luchtwegen.