06 - 22818029 info@rimo.nl

Knipperen, Hoog Frequent, Dimmen en de kosten

Knipperen →Wanneer je een mobiele telefoon op camera zet en de camera voor de lamp houdt zie je de lamp knipperen. Doet hij dat niet dan is het een LED TL of een hoog frequente TL <Meer dan 20.000 Hertz).

Hoogfrequente TL → Een TL met een starter geeft licht met frequentie van 50 tot 100 Hertz (Hz), dit wil zeggen dat de lamp 50 tot 100 x per seconde aan en uit gaat.
Dit licht is onrustig voor de ogen. Vogels/duiven nemen dit waar als knipperen en dit leidt tot onrust. Wij mensen zien dit niet.
Door de TL te plaatsen in een Norton hoogfrequent armatuur wordt de frequentie vele malen hoger (30.000 Hz of meer) en is het licht veel rustiger voor de ogen.
Wij leveren uitsluitend Norton hoogfrequent armaturen met een frequentie van ten minste 30.000 Hz. Ook onze spaarlampen zijn hoogfrequent. Halogeen gloeilampen halogeen en LED geven constant ligt, hierbij is dus geen sprake van een waarneembare trillingen maar zij geven geen UVA en UVB af.

Dimmen → Niet alle lampen zijn dimbaar, het staat op de verpakking vermeld.
Halogeen gloeilampen (220-240V) zijn altijd dimbaar met een RIMO dimmer.
LED is niet dimbaar met een RIMO dimmer, maar wel met een LED-dimmer ( zoals die in huiskamers bijvoorbeeld ) echter zijn ze niet geschikt voor bij onze dieren omdat ze wel een stuk dimmen maar bij nog veel te veel lichtopbrengst geheel uitgaan. Hij dimt dus niet zoals een halogeen gloeilamp die zich van 100% tot o% geheel gelijkmatig laat dimmen.
TL en spaarlampen zijn ook niet geschikt om te dimmen met een RIMO dimmer.
Een RIMO dimmer dimt halogeen dimbare lampen.
Ons advies: gebruik een dimbare halogeen lamp voor aan- en uitdimmen en een True-Light®  TL  voor overdag.
Gebruikt u overdag geen True-Light® TL, gebruik dan de True-Light® Dimbare spaarlamp.

Kosten → Wilt u weten hoe zuinig een lamp in verbruik is, kijk dan verder dan alleen naar het wattage.
Door de lichtopbrengst (in lumen) te delen op het wattage kunt u lampen echt met elkaar vergelijken.
Een veelgebruikte lamp de T8 van 36 Watt meet 120 cm lengte en geeft 2.370 lumen. Dit is (2.370/36=) 66 lumen per Watt.
De energiezuinige T5 van 28 Watt meet 115 cm lengte geeft 2.000 lumen. Dit is (2.000/28=) 71 lumen per Watt.
Het verschil (71-66=) 5 lumen per Watt. Dus de T5 is 8% zuiniger dan een T8 TL.

True-Light® lampen zijn vanwege het dure natriumglas, de 14 soorten fosfor en het zuivere argongas duurder in aanschaf dan een normale TL maar deze laatste trillen en geven geen UVA en UVB af.

Een True-Light lamp brandt 24.000 uur. Dat is bij een gebruik van gemiddeld 10 uur per dag een brandtijd van meer dan 6 jaar.
Wij helpen u graag met advies op maat.
Stuur een mail naar info@rimo.nl met een beschrijving, foto of tekening van uw vogel/duivenverblijf en u ontvangt geheel vrijblijvend een passend lichtplan.