De lichtsterkte, lichtkleur en kleurtemperatuur Kelvin
Lichtsterkte → Voor het houden van vogels en duiven dient het licht overdag voldoende sterk te zijn. De sterkte van licht wordt aangegeven in lumen. Op een zonnige dag kan de lichtsterkte buiten oplopen tot meer dan 10.000.
Voor de huisvesting van vogels/duiven bevelen wij een minimale lichtsterkte van 770 Lumen per m² aan en meer is alleen maar beter.
Wij hebben op onze site voor iedere lamp het aantal lumen aangegeven.Wanneer een ruimte te klein is voor TL, is een spaarlamp een goed alternatief.
Een spaarlamp is ook aan te raden voor gerichte belichting bijvoorbeeld in een kweekkooi, boven een kooi in de woonkamer of boven Uw leesstoel.
Plaats de verlichting bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de vogels/duiven. Schijnen van boven af is het beste.
Wanneer vogels/duiven vrij kunnen vliegen, plaats de verlichting dan boven de zitstokken.
Wanneer de vogels in broedkooien zitten, plaats de verlichting dan zodanig dat de onderste kooien ook voldoende licht krijgen.
Lichtkleur → CRI/Ra staat voor Color Rendering Index, oftewel kleurweergave-index. Niet alleen LED verlichting heeft een CRI/Ra waarde, alle lichtbronnen (zelfs de zon) hebben een CRI/Ra waarde. De kleurweergave-index is een maatstaaf om de kwaliteit van het licht aan te duiden. Kort gezegd: Hoe lager de CRI/Ra waarde, hoe verder kleuren van objecten afwijken van de realiteit.
De CRI/RA beweegt zich op een schaal van 0 tot 100. Bij een grote afwijkingen zien we kleuren anders dan ze in werkelijkheid zijn. Blauw is dan bijvoorbeeld niet helder blauw, maar een beetje grijs.
100 is zonlicht tijdens het middaguur. Hoe dichter bij 100, hoe beter het licht.
De lichtkleur van lampen worden met 3 cijfers weergegeven: Bijvoorbeeld een lamp met cijfers 955: 9 (is afgeleid van 96 CRI/Ra en 55 is afgeleid van 5.500 Kelvin = echt daglicht. Met deze codes kunt u ook zien of een lamp UV afgeeft: de 955 doet dit wel en een 865 niet. De 865 heeft maar een CRI/Ra waarde van in de 80 en een 965 ook niet want deze lamp heeft weer 6500 Kelvin en dat is geen daglicht.
Onafhankelijke keuringsinstanties hebben de kleur van TRUE-LIGHT® vastgesteld op 96 CRI/Ra.
Vogeldaglicht, zogenaamde gezonde lampen, cool white lampen en normale daglichtlampen en LED hebben een CRI/Ra van ± 80 Ra en een normale TL heeft een ± 70 CRI/Ra.
Kelvin → Kelvin is de kleurtemperatuur van een lamp.
True-Light® heeft net als natuurlijk daglicht een kleurtemperatuur van 5500 Kelvin.
Vogeldaglicht, zogenaamde gezonde lampen, coolwhite lampen en normale daglichtlampen hebben een kleurtemperatuur van vaak 6000 of meer en zijn daarmee blauwer dan natuurlijk daglicht. De blauwe gloed komt door het ontbreken van het UV gedeelte in het lichtspectrum. Kaarslicht heeft een kleurtemperatuur van 1500 K, halogeen is ± 3000 K
Wij bevelen de kleurtemperatuur van 5500 Kelvin aan voor het optimaal houden van vogels en duiven. Hogere kleurtemperaturen zijn niet slecht, maar dit licht mist het UV gedeelte wat nodig is voor de aanmaak van vitamine D. Daarnaast is een hogere kleurtemperatuur dan 5500 minder effectief op de biologische klok en de aanmaak van serotonine. Een kleurtemperatuur van lager dan 5500 Kelvin raden wij af. Dit licht is te geel of roze. Het licht geeft een slechte kleurwaarneming en zorgt in veel mindere mate voor de aanmaak van serotonine.
Helder licht overdag houdt de biologische klok bij. Vogels, duiven maar ook mensen hebben een biologische klok. Deze regelt veel processen in ons lichaam. De biologische klok heeft licht nodig om bij de tijd te blijven. Helder licht overdag vertelt de biologische klok dat het dag is.
Onder invloed van helder licht maakt de biologische klok een stof aan die serotonine heet.
Deze stof zet onze spijsvertering aan het werk waardoor we energie krijgen voor een actieve dag. Serotonine zorgt voor een opgewekte stemming bij mensen en dieren, het stimuleert sociaal gedrag en groepsgevoel. In de avonduren zet het lichaam de serotonine om in melatonine. Deze stof zorgt voor een goede nachtrust. Tijdens de nachtrust gaat melatonine de strijd aan met afvalstoffen in ons lichaam ook wel de vrije radicalen genoemd.
Melatonine is een lichaamseigen stof met een antioxiderende werking.
Vrije radicalen zijn in staat ons lichaam ernstige schade toe te brengen, van ontstekingen tot kanker! Antioxidanten stoppen de werking van vrije radicalen. Melatonine is werkzaam in hele kleine hoeveelheden. Daarom is de wetenschap pas in de afgelopen decennia tot de ontdekking gekomen dat melatonine krachtig werkt.
Hoe meer daglicht we overdag tot ons nemen hoe meer melatonine we gedurende de nacht in ons bloed hebben.
Deze werking zorgt dus letterlijk voor lekker slapen en gezond weer op!
Let op, helder licht gedurende de nacht breekt weer de hoeveelheid melatonine af.
Dus licht overdag en donker in de nacht.
Referenties over melatonine en serotonine:
Russel Reiter en Jo Robinson, Langer jong en gezond blijven met MELATONINE- Het natuurlijke Isbn: 9789041002655 -9041002650